Przejdź do głównej treści
Producent pojazdów i przyczep specjalnych
Producent pojazdów i przyczep specjalnych

Jakie korzyści daje posiadanie przyczepy food truck?

przyczepy food truck, mobilny sklep BCC Polska

Prowadzenie własnego biznesu wielu osobom wydaje się dość atrakcyjną formą zarobkowania. Można realizować swoją pasję przy okazji pracy, a jednocześnie zyskać duże poczucie niezależności. Wiele osób rozważa otwarcie restauracji albo sklepu. Nie trzeba jednak ograniczać się do lokalu w konwencjonalnej formie stacjonarnej. Warto puścić wodze fantazji i odejść od utartych schematów. Ciekawym rozwiązaniem może być mobilny sklep. Poznaj korzyści wynikające z tego rozwiązania.

Niskie koszty stałe

Ostatnie lata nie były zbyt łaskawe dla przedsiębiorców. Najpierw rozpoczęła się pandemia, która wymusiła ograniczenie handlu bezpośredniego. To już naraziło restauratorów i właścicieli sklepów na poważne straty. Na domiar złego później pojawiły się kolejne przeszkody związane z niekorzystnym stanem gospodarki oraz sytuacją geopolityczną. Opłaty za czynsz i media poszybowały w górę, a wielu przedsiębiorców nie było w stanie udźwignąć tej skali zobowiązań.

Mobilny sklep w znaczącym stopniu zabezpiecza przed takimi sytuacjami. Wprawdzie ponosi się koszty paliwa, ale można zaplanować sobie trasę i miejsce postoju w taki sposób, aby ograniczyć wydatki w tym zakresie. Korzystanie z przyczepy food truck stanowi tańszą alternatywę dla wynajmowania lokalu stacjonarnego. W rezultacie nakłady finansowe zostają zmniejszone, co idzie w parze ze zminimalizowanym ryzykiem.

Mobilność

Przyczepy food truck pozwalają na prowadzenie handlu w wielu miejscach i reagowanie na różne sytuacje występujące w okolicy. Można na przykład przemieszczać się po miejscowości, aby wykorzystać potencjał różnych lokalizacji o najbardziej atrakcyjnej porze dnia. Sporą szansą jest również uczestnictwo w rozmaitych wydarzeniach masowych, takich jak koncerty czy festiwale food trucków. 

Sprzyjająca koniunktura

Dawniej „jedzenie z budki” kojarzyło się z kiepską jakością oferowanych dań. Te czasy są już dawno za nami. Rosnąca popularność food trucków znacząco zmieniła świadomość w tym zakresie. Obecnie odbiorcy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że w food trucku mogą zjeść potrawy dobrej jakości. Czasem walory smakowe bywają nawet lepsze niż w przypadku lokali stacjonarnych. Wystarczy posłużyć się przykładem kultowych kebabów z Berlina. W tym przypadku posiłki przyrządzane są w niepozornej budce, wokół której wykształciła się odrębna gałąź turystyki. Wizyta w tym miejscu stanowi dla wielu osób pozycję obowiązkową wycieczki po niemieckiej stolicy. 

 

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
BCC Polska nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu